Politica de retur
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, B.I.C. “Infodebit Credit Report” S.R.L. în calitate de birou al istoriilor de credit, prestează servicii de formare, prelucrare și păstrare a istoriilor de credit, precum și de prezentare a rapoartelor de credit, și servicii aferente. Reieșind din specificul de activitate al B.I.C. “Infodebit Credit Report” S.R.L., care constă în prestarea serviciilor, precum și referindu-ne la drepturile fundamentale ale consumatorilor garantate prin lege, orice consumator (client persoană fizică/subiect al istoriilor de credit) are dreptul la restituirea contravalorii ori reducerea corespunzătoare a prețului serviciului prestat necorespunzător (serviciul neprestat).
Prestatorul este obligat să asigure prestarea serviciului în termenele și condițiile stabilite în reglementările specifice în domeniu sau stipulate în contractul de prestare a serviciului.
Dacă prestatorul nu a început la timp prestarea serviciului sau dacă, în timpul prestării serviciului, a devenit clar că serviciul nu va fi prestat în termenul stabilit, sau dacă termenul de prestare a serviciului a expirat, consumatorul este în drept, opțional:
a) să fixeze prestatorului un nou termen, în cadrul căruia el trebuie să înceapă și să finalizeze prestarea serviciului, și să ceară reducerea prețului pentru serviciu;
b) să rezoluționeze contractul de prestare a serviciului și să revendice repararea prejudiciului cauzat prin încălcarea termenelor de începere și/sau finalizare a prestării serviciului.
Termenele noi de prestare a serviciului stabilite de consumator, se stipulează în contractul de prestare a serviciului, prin încheierea unui acord adițional.
Reclamațiile consumatorului privind nerespectarea termenelor de prestare a serviciului nu vor fi satisfăcute, dacă prestatorul va face dovada că tergiversarea s-a produs din cauza unui impediment justificator.
În cazul serviciilor prestate necorespunzător (serviciul neprestat ) reducerea corespunzătoare a prețului sau restituirea contravalorii, se aplică la constatarea deficiențelor în timpul prestării sau recepționării serviciului și se face de către prestator într-un termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data înaintării reclamației de către consumator.
Prestatorul asigură toate operațiunile și suportă toate cheltuielile necesare pentru remedierea deficiențelor constatate la serviciile prestate, asigurând la solicitarea consumatorului – prestarea efectivă a serviciului cu reducerea corespunzătoare a prețului sau restituirea contravalorii serviciilor necorespunzătoare.
- Modul de depunere și soluționare a reclamațiilor:
În cazul serviciilor prestate necorespunzător, consumatorii depun reclamațiile referitoare la serviciile necorespunzătoare nemijlocit prestatorului. În aceste situații, consumatorul are dreptul de a solicita prestatorului să beneficieze de reducerea corespunzătoare a prețului sau restituirea contravalorii serviciului necorespunzător.
În cazul refuzului de a satisface reclamația consumatorului, prin reducerea corespunzătoare a prețului sau restituirea contravalorii pentru serviciul prestat neconform, prestatorul prezintă consumatorului refuzul în scris. Neprezentarea refuzului în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data înaintării reclamației, se consideră refuz tacit.
În cazul refuzului din partea prestatorului, consumatorul are dreptul să se adreseze organelor abilitate cu funcții de protecție a consumatorilor (Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor) sau, conform procedurii civile, în instanța de judecată, anexând la petiție/acțiune copia de pe răspunsul prestatorului sau, în cazul refuzului tacit, documentele care confirmă depunerea reclamației în adresa prestatorului.
- Repararea prejudiciului:
Consumatorul este în drept să pretindă repararea prejudiciului cauzat de serviciile necorespunzătoare, indiferent de faptul dacă s-a aflat sau nu în relații contractuale cu prestatorul. Prejudiciul se repară de către prestator și în cazul în care prestarea serviciului se face în mod gratuit sau la preț redus.
Prejudiciul moral cauzat consumatorului de către prestator, prin încălcarea drepturilor lui prevăzute de lege, se repară în mărimea stabilită de prestator, sau dacă consumatorul nu este de acord cu aceasta, în mărimea stabilită de instanța judecătorească.
Prejudiciul moral se repară indiferent de repararea prejudiciului material cauzat consumatorului. Pentru repararea prejudiciului cauzat consumatorului, acesta trebuie să facă dovada prejudiciului. Pentru încălcarea termenului de 14 zile sau termenul convenit cu consumatorul, prestatorul achită consumatorului pentru fiecare zi (oră, dacă termenul a fost stabilit în ore) depășită, o penalitate în mărime de 1% din prețul serviciului - în vigoare la data examinării reclamației consumatorului. Cuantumul penalității indicate la punctul de mai sus, nu poate depăși prețul prestării serviciului, sau prețul total al comenzii în cazul în care costul de prestare a serviciului nu este determinat de contract.
În cazul încălcării termenelor stabilite de începere și finalizare a prestării serviciului sau termenelor noi fixate de consumator, prestatorul achită consumatorului pentru fiecare zi (oră, dacă termenul a fost stabilit în ore) depășită, o penalitate în mărime de 2% din prețul serviciului.
Prin contractul de prestare a serviciului, poate fi stabilită o penalitate mai mare.
Plata penalităților și repararea prejudiciului, nu exonerează prestatorul, de îndeplinirea obligațiilor ce îi revin față de consumator.
Pretențiile consumatorului privind repararea prejudiciului și achitarea penalităților, se soluționează de prestator pe cale amiabilă. În cazul în care pretențiile nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate înainta o acțiune în justiție, conform procedurii prevăzute de legislația în vigoare.
Actualizat la 26.11.2024