Piața asigurărilor a crescut cu o treime (+32,6%) pe durata anului 2021, iar mărimea primelor de asigurare încasate s-a ridicat la aproape 2 mdl. lei. Creșterea atestată pe parcursul anului trecut se raportează la o mărime comprimată a pieței asigurărilor din anul 2020, urmare a efectelor adverse ale crizei sanitare din țară. Chiar și așa, performanța atinsă pe durata anului trecut denotă o creștere cu 18,6% față de mărimea pieței asigurărilor din anul 2019. Cea mai mare contribuție la creșterea acestui sector economic l-au exercitat gospodăriile populației (49,8% din creșterea pieței asigurărilor) și agenții economici din sectorul real al economiei (35,8% din creșterea pieței asigurărilor).
Structura pieței asigurărilor nu a suferit o schimbare de esență care să ducă la o aliniere cu structura acestei piețe din statele europene. Ponderea asigurărilor de viață s-a menținut mică în totalul primelor de asigurare subscrise, fiind în anul 2021 chiar mai mică decât mărimile înregistrate în anii 2019-2020. Structura pieței asigurărilor a rămas a fi dominată de asigurarea autovehiculelor, care a reprezentat 2/3 din totalul primelor subscrise, dintre care majoritatea i-a revenit asigurării obligatorii de răspundere civilă.
Sursa: statistica CNPF
În afara de creșterea primelor de asigurare subscrise pentru asigurarea transportului rutier, o creștere dinamică anul trecut au înregistrat asigurările bunurilor și asigurările de sănătate.
În anul 2021 numărul operatorilor pe piața asigurărilor s-a redus la 10. Acest fapt, totuși, nu a dus la o concertare în acest sector economic - primelor 3 agenți economici activi pe această piață revenindu-le 47,9% din primele de asigurare subscrise.
Indicatorul care măsoară ponderea despăgubirilor plătite în volumul primelor de asigurare subscrise a înregistrat valoarea de 34%, în anul 2021, față de 41% cât a fost în anul anterior. Acest fapt deosebește sectorul de asigurări din Republica Moldova de cele din statele europene, acolo unde indicatorul vizat pentru anul 2019 a avut valori, în funcție de tipurile de asigurări, cuprinse între 61% și 90%. Situația dată vorbește despre o performanță redusă a sectorului de asigurări în Moldova și poate necesita atenția autorităților.
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.