Pe durata primelor 2 luni ale anului, sectorul bancar național a acordat sub formă de credite noi în lei moldovenești aproape 5,2 mld. Lei. Volumul creditelor acordate în lei este în creștere cu 79%, sau cu peste 1,5 mld lei mai mare față de perioada similară a anului trecut. Această evoluție are loc în condițiile unei înăspriri a politicii monetare promovate de BNM, rata de bază majorându-se de la 8,5% la 10,5% în luna februarie a anului curent, față de 2,65% cât a fost în lunile ianuarie-februarie 2021. O creștere, deși mai moderată, au înregistrat și creditele noi acordate în valută străină sau atașate la cursul valutei.
Portofoliul de credite pe sectorul bancar național a ajuns la valoarea de 56,9 mld. lei conform ultimelor date disponibile. Față de luna februarie 2021, portofoliul de credite acordate de către băncile comerciale din țară a crescut cu 11,2 mld. Lei. Creditarea este motorul unei economii de piață, domeniile care beneficiază de alocarea unor mijloace financiare prin intermediul acestui instrument sunt acele domenii care denotă existența unui potențial de creștere din economia țării sau care sunt o reflectare a politicilor promovate de către autorități. Din această perspectivă, viitorul economiei naționale pe termen mediu arată sumbru. Printre cei mai mari beneficiari ai creșterii portofoliului de credite din Republica Moldova au fost activitățile legate de procurarea/ construcția imobilului, consumul și comerțul. Aceste domenii au atras în sumă trei sferturi din creșterea portofoliului de credite al băncilor comerciale naționale pe durata ultimelor 12 luni. Sectorul de creditare a țării rămâne a fi deconectat în mare parte de la necesitățile de dezvoltare economică a țării, implicit, de la scopul dezvoltării potențialului de creare a unor produse și servicii noi.
Paradoxală este evoluția portofoliului de credite față de evoluțiile ratei inflației. Pe durata ultimelor 4 luni pentru care sunt cunoscute datele, din noiembrie 2021 până în februarie 2022, rata inflației în țară, prin raportare la luna corespunzătoare a anului trecut, este de 2 unități, și continuă să crească. Creșterea prețurilor de consum este un factor important care motivează creșterea producției, implicit a ofertei de bunuri și servicii. Totuși, această logică nu ține pentru economia țării. Portofoliul creditelor acordate industriei și agriculturii s-a diminuat cu 3,9 p.p din total, în special urmare a reducerii volumului creditării sectorului agricol și a industriei alimentare, care, în sumă, au înregistrat o scădere de 3,5 p.p a ponderii din totalul portofoliului de credite al băncilor comerciale în luna februarie 2022 față de februarie 2021. Portofoliul creditelor acordate industriei alimentare și agriculturii la finele lunii februarie a anului curent este cu aproape 160 mil. lei mai mic față de cât a fost un an în urmă, iar rata creditelor neperformante acordate agriculturii a crescut cu 0,8 p.p. Totuși, prețurile de consum ale mărfurilor alimentare înregistrează cel mai înalt ritm de creștere, fiind și factorul care realizează un aport important la rata înaltă a inflației din economia țării.
Evoluția ponderii din total a creditelor acordate pe ramuri, februarie 2022/februarie 2021
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.