Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Băncile comerciale au realizat un profit de peste 1 mld. de lei în primele 4 luni ale anului 

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Băncile comerciale au realizat un profit de peste 1 mld. de lei în primele 4 luni ale anului 

La finele lunii aprilie a anului curent, veniturile totale din exploatare realizate de băncile comerciale din țară s-au majorat cu peste 811 mil. de lei, sau cu aproximativ 47% față de perioada similară a anului trecut.

Creșterea veniturilor băncilor comerciale în acest segment temporal se deosebește esențial față de norma ultimilor ani, care a fost de ordinul a 2-7%. Cea mai mare contribuție la creșterea veniturilor băncilor comerciale s-a datorat veniturilor din dobânzi, care s-au majorat cu 52%, sau cu 790,1 mil. lei.  În condițiile în care portofoliul de credite al băncilor comerciale s-a majorat cu 2,5% față de situația de la începutul anului or, pe durata anului 2021 portofoliul de credite pentru perioada raportată s-a majorat cu 4,9%. Concomitent, cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o creștere mai modestă, de doar 32%, ajungând să reprezinte doar 23% din veniturile cu dobânzile, la finele lunii aprilie a anului curent.

Această valoare reprezintă minimul pe durata ultimilor 10 ani pentru indicatorul vizat, mărimea maximă de 56% fiind înregistrată în anul 2013. Situația creată a dus la înregistrarea unui profit aferent exercițiului de către băncile comerciale, la finele lunii aprilie a anului curent, de peste 1 mld. de lei, mărime dublă față de valoarea din perioada similară a anului trecut.

Fig: Indicatori din contul de profit-pierdere, mil. lei

Sursa: BNM

La creșterea de 601,5 mil. lei a profitului băncilor comerciale, Ministerul finanțelor a încasat un impozit pe profit mai mare cu 69,6 mil. lei față de situația de la finele lunii aprilie a anului trecut. Totodată, în aceeași perioadă a anului curent cheltuielile cu plata dobânzilor la datoria de stat internă achitate de către Ministerul Finanțelor s-au majorat cu 91,2 mil. lei față de situația de acum un an, sau cu 15,6% mai mult, în condițiile în care soldul datoriei la finele perioadei de gestiune s-a majorat nesemnificativ.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.