Noi reguli de creditare pentru bănci, începând din 1 iulie 2022

Noi reguli de creditare pentru bănci, începând din 1 iulie 2022

Pe data de 19 mai 2022, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat Regulamentul privind creditarea responsabilă a consumatorilor de către bănci, care a intrat în vigoare astăzi, 1 iulie 2022.

 

Documentul definește creditarea responsabilă drept activitate de creditare, în cadrul căreia creditorul efectuează o evaluare a bonității consumatorului și nu permite consumatorului să-și asume obligații financiare care depășesc capacitatea de plată a acestuia, acumulând astfel un grad excesiv de îndatorare. De asemenea, Regulamentul introduce cerințe față de modul de calcul al unor indicatori individuali, la nivelul consumatorului, și limitarea nivelurilor acestor.

 

Astfel, începând de astăzi, instituțiile financiare bancare se vor baza primordial pe principiul rambursării creditului din venitul confirmat al consumatorului, în procesul de aprobare a unui împrumut.

 

Potrivit noului Regulament, veniturile confirmate sunt veniturile efectiv încasate, ce pot fi confirmate documentar din surse oficiale deținute de autoritățile publice, bănci, entitățile din domeniul financiar nebancar și/sau birourile istoriilor de credit, inclusiv remitențele care pot fi confirmate documentar, precum și veniturile confirmate în baza documentelor primare cu regim special prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.294/1998 cu privire la executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr.406-II/1997.

 

Totodată, raportul dintre serviciul datoriei și venituri se aplică creditelor acordate consumatorilor și nu trebuie să depășească 40% din veniturile confirmate ale consumatorului. În așa mod, suma plăților medii lunare calculate pentru toate creditele/împrumuturile consumatorului la momentul eliberării creditului împreună cu plata medie lunară a creditului solicitat nu trebuie să depășească 40% din venitul net mediu lunar al consumatorului realizat în cel puțin ultimele 6 luni până la depunerea cererii pentru credit.

 

De asemenea, a fost limitată și scadența maximă a creditului acordat consumatorului – 5 ani pentru creditele de consum și 30 ani pentru creditele pentru investiții imobiliare.

 

Un Regulament similar, care stabilește noi reguli de creditare pentru organizațiile de creditare nebancară, urmează să intre în vigoare la 1 septembrie curent.

 

Vă reamintim, că la începutul săptămânii trecute, echipa INFODEBIT a anunțat despre implementarea mai multor servicii online, care vă permit să verificați rapid Raportul istoriei dumneavoastră de credit, veniturile oficiale - așa cum apar la creditori, Scoring-ul FICO, alte informații din registre de stat etc.

 

Pentru a verifica aceste informații, introduceți IDNP-ul dumneavoastră, selectați serviciile dorite, plasați comanda și indicați adresa unde doriți să primii informațiile de la INFODEBIT prin scrisoare recomandată.

 

Biroul Istoriilor de Credit Infodebit Credit Report