Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Piața muncii înregistrează o dinamică pozitivă în prima jumătate a anului curent

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Piața muncii înregistrează o dinamică pozitivă în prima jumătate a anului curent

Numărul locurilor vacante disponibile prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a atins valoarea de 11,2 mii la mijlocul lunii iulie a anului curent. Astfel, pe durata primelor 7 luni ale anului, au fost create suplimentar, față de situația de la finele anului trecut, o mie de locuri de muncă noi sau 2,7 mii locuri de muncă noi față de perioada similară a anului trecut. Sub aspect teritorial, la nivelul raioanelor, mun. Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia, numărul locurilor de muncă disponibile pe piață a crescut în 25 unități administrative și a înregistrat scăderi în celelalte 10 unități administrative.

Cea mai mare contribuție la formarea locurilor de muncă noi în anul curent revine raionului Orhei, cu o pondere de 19% din numărul total al locurilor de muncă noi create, urmat de mun. Chișinău (14%) și raionul Edineț (11%). În același timp, dintre unitățile administrative care au înregistrat o reducere a numărului locurilor de muncă, cel mai însemnat aport în evoluția negativă a numărului locurilor de muncă disponibile pe piața muncii la nivel național l-au înregistrat mun. Bălți (-31% din aportul negativ la nivel național) și raioanele Anenii Noi (-16%), Cantemir, Dondușeni și Strășeni (câte -13%). Schimbările pe piața muncii atestate de la începutul anului sunt similare evoluțiilor pe această piață pe durata ultimelor 12 luni. Municipiul Chișinău și raionale Orhei și Edineț având cea mai mare contribuție la formarea locurilor de muncă noi, de 30%, 12% și 8% respectiv. În același timp, evoluțiile pe piața muncii din raioanele Cantemir, Cahul, Soroca și Ocnița exercită cel mai mare efect negativ asupra pieței muncii la nivel național, care a fost de (-)31%, (-)15%, (-) 13% și (-) 12% respectiv.

Cele mai multe locuri de muncă oferite pe piața din Republica Moldova sunt adresate solicitanților cu un nivel de instruire secundar. Conform ultimelor date disponibile, locurile de muncă adresate acestei categorii de lucrători dețin ponderea de 66% din total, pe când cele adresate persoanelor cu un nivel de instruire superior și muncitorilor necalificați dețin o pondere de câte 17% din total, fiecare.

Cele mai multe solicitări de angajare vizează un spectru larg de ocupații din sectoarele industriei ușoare; muncitori/ muncitoare calificate și lucrători/lucrătoare din domeniul artizanal; transport și depozitare; și operatori/operatoare și asamblori/asambloare de mașini și instalații. În sumă, domeniile vizate reprezintă aproximativ o jumătate din oferta curentă a locurilor de muncă de pe piața muncii.

Tendințele atestate pe durata anului curent indică o creștere rapidă a ofertelor de angajare pentru ocupații de muncitori calificați/muncitoare calificate și lucrători/lucrătoare din domeniul artizanal și o scădere a ofertelor de angajare pentru ocupațiile din domeniul serviciilor și al comerțului.

 

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.