Volumul creditelor neperformante în portofoliul băncilor comerciale la finele lunii august curent a ajuns la 4,1 mld. lei, fiind cu 605,6 mil. lei mai mare față de situația de la finele anului trecut. În primele 8 luni ale anului volumul creditelor incluse în această categorie a crescut cu o rată medie lunară dublă față de rata medie lunară de creștere a portofoliului de credite din sistemul bancar național. Această realitate a dus la creșterea ponderii creditelor neperformante în portofoliul creditelor băncilor comerciale cu 0,7 p.p. până la mărimea de cca 6,8%. Cea mai mare contribuție la majorarea indicatorului dat l-a exercitat sectorul agricol căruia i-a revenit 36,9% din creștere, urmat de sectorul industrial cu o contribuție de 23,7%, în timp ce creditele de consum sunt responsabile pentru 20,1% din creșterea volumului creditelor neperformante.
În cazul sectoarelor vizate, ponderea creditelor neperformante în totalul portofoliului creditelor acordate este pe un trend ascendent doar în cazul sectorului agricol, pe când în cazul creditelor acordate industriei productive, ponderea creditelor neperformante este în scădere, iar în cazul creditelor de consum, se menține la valori comparabile. Evoluția ponderii creditelor neperformante pe ramurile indicate este asociată unei creșteri de cca 9,2% a portofoliului de credite acordate sectorului agricol și unei stagnări în creditarea consumului (+0,8%), dar și unei reduceri a creditării industriei productive (-8,2%). Creditarea joacă un rol important în desfășurarea activităților din ramurile vizate ale economiei naționale. Făcând referință la datele pentru anul trecut, volumul portofoliului de credite existent la finele anului trecut a reprezentat 28% din valoarea adăugată generată în sectorul industrial al țării și 17% din valoarea adăugată generată pe parcursul anului în sectorul agricol.
Evoluția actuală a ponderii creditelor neperformante în portofoliul de credite al băncilor comerciale din țară anticipează o înrăutățire a indicatorilor privind volumul activităților economice în ramurile respective ale economiei naționale, inclusiv în cazul sectorului agricol care tradițional înregistrează cea mai mare creștere a valorii adăugate generate în trimestrul III al anului.
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.