Creșterea accelerată a nivelului prețurilor de consum, care au depășit mărimea inflației anuale țintite de BNM din luna septembrie a anului trecut, a determinat majorarea ratelor de dobândă la instrumentele de reglementare monetară a BNM în perioada care a urmat. Printre aceste instrumente este și rata de bază, care a crescut până la mărimea de 21,5%, fiind cu 16 p.p. mai mare în luna noiembrie curent, față de datele pentru luna octombrie a anului trecut.
Aplicarea acestei măsuri, totuși, pare să nu-și fi atins pe deplin scopul. Inflația a continuat să crească cu o rată lunară medie de 2,4% pe durata anului 2022, menținându-se în mărime anuală la valori de peste 30 la sută din luna iunie a anului curent. Unul din factorii responsabili de aceste evoluții poate fi asociat comportamentului băncilor comerciale care au demonstrat o sensibilitate redusă la politica promovată de BNM în această perioadă. Ratele nominale medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate de către băncile comerciale din țară au crescut până la nivelul maxim de 14,3% în luna octombrie curent. Această mărime fiind cu 7,3 p.p. mai mică față de rata dobânzii de politică monetară pentru luna respectivă.
În perioada analizată, marja care s-a format dintre rata dobânzii de politică monetară și ratele nominale medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate de către băncile comerciale a avut valori pozitive doar în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022. În lunile ce au urmat, această marjă s-a menținut la valori negative, nivelul maxim de (-) 8,3 p.p. fiind atins în luna august a anului curent.
Domeniul asupra căruia schimbările promovate în politica monetară și-au exercitat pe deplin efectul este cel al finanțelor publice. Pe durata ultimelor 12 luni, ratele la care se împrumută guvernul pe piața internă au manifestat o elasticitate practic unitară față de deciziile de politică monetară promovate de BNM. Astfel, ratele efective medii ponderate ale dobânzii la VMS plasate pe piața primară au crescut în medie cu 1,2 - 1,3 p.p. lunar, în perioada noiembrie 2021 - noiembrie 2022, față de doar 0,5 p.p. cu cât au crescut în medie, față de luna precedentă, ratele nominale medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate de băncile comerciale sectorului real. Ratele dobânzii la VMS plasate pe piața primară cu termenele de 182 și 364 zile au fost practic constant, pe durata ultimelor 12 luni, peste mărimea ratei de bază stabilită de BNM, excepție fiind doar luna august curent.
Funcția de repartiție este una dintre funcțiile de bază ale finanțelor publice. Capacitatea guvernului de a finanța deficitul bugetar și de a acoperi necesitățile decalajului temporar de casă al bugetului de stat este importantă în vederea exercitării acestei funcții. Așa cum indică evoluțiile atestate pe durata anului curent, impactul exercitat de politica monetară promovată de BNM asupra funcției de repartiție a finanțelor publice poate fi totuși unul substanțial.
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.