Piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul a ajuns la 15,1 mld. lei, la finele trimestrului III al anului trecut. Față de datele de acum un an, încasările operatorilor activi pe această piață s-au majorat cu 5,9 mld. lei, sau cu 64%. Creșterea încasărilor din comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere este datorată, în special, creșterii prețului de comercializare a acestor produse, dar și creșterii cu 5% a volumului produselor petroliere comercializate. Numărul operatorilor activi pe această piață a înregistrat totuși o schimbare în sens opus. Creșterea pieței produselor petroliere comercializate cu amănuntul are loc în condițiile în care numărul stațiilor de alimentare cu combustibil este în scădere. La finele trimestrului III al anului trecut, în Republica Moldova, numărul stațiilor de alimentare certificate pe piața produselor petroliere a fost de 684, în scădere cu 25 de unități față de situația de acum un an. Pe durata ultimelor 12 luni, pentru care sunt disponibile informații publice, a scăzut și numărul titularilor de licență de la 86 la 81 de unități, schimbare asociată reducerii cu 43 de unități a stațiilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, și cu 6 unități a stațiilor de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, deși, în cazul celei din urmă categorii, numărul titularilor de licențe a crescut cu o unitate.
Datele disponibile public nu permit analiza modului în care scăderea numărului stațiilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere a afectat accesibilitatea fizică a consumatorilor la aceste produse. Este totuși lesne de înțeles că sporirea accelerată a prețului de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere expresie a creșterii cu 64% a pieței produselor petroliere, menționată mai sus, a fost posibilă ca urmare a consumului asigurat de consumatorii cu venituri mai mari decât media națională, implicit, a consumatorilor din zonele urbane, și în special din mun. Chișinău. Pe când, pentru restul țării și în special pentru zonele rurale mai îndepărtate de aglomerațiile urbane sau de rețelele rutiere de importanță națională, consumul acestor produse în mod logic trebuia să fi scăzut. Aceste raționamente ne duc cu gândul la faptul că acele 49 de stații de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei sau a gazului lichefiat, închise pe durata ultimelor 12 luni, reprezintă de fapt stațiile care erau amplasate în special în zonele în care puterea de cumpărare a populației este redusă, implicit zonele rurale ale țării. Astfel, evoluțiile din acest sector al economiei indică creșterea polarizării societății din republică și reducerea mobilității populației, în special în zonele rurale.
Decizia agenților economici privind inițierea sau lichidarea unei afaceri este dictată de capacitatea acestora de a-și acoperi cheltuielile aferente și de profitul pe care îl pot realiza, implicit de prețul de comercializare. În cazul produselor petroliere prețul este reglementat de stat. Începând cu septembrie 2021, în Republica Moldova este aplicată o nouă metodologie de calculare a prețurilor produselor petroliere, a cheltuielilor aferente vânzării cu amănuntul a produselor petroliere, precum și a profitului antreprenorului, fiind incluse în marja comercială specifică stabilită semestrial de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Mărimea acestui indicator a fost de 2,62lei/l începând cu semestrul II al anului 2021 până la finele anului 2022. Indicatorul dat totuși nu face distincție dintre operatorii de pe piața produselor petroliere amplasați în zonele urbane mari și cei din zonele rurale și, astfel, face abstracție de cheltuielile fixe și variabile asociate acestei activități. Implicit, acest indicator nu este stabilit în funcție de volumul de combustibil comercializat și prin aceasta poate fi apreciat ca fiind factorul care poate determina închiderea stațiilor de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei sau a gazului lichefiat din zonele rurale, acolo unde volumul produselor petroliere comercializate la o stație este mic.
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.