La finele lunii iunie a anului curent pe conturile băncilor comerciale persoanele juridice dețineau depozite în mărime de 25,9 mld. lei. Cea mai însemnată parte din aceste mijloace, circa 21,6 mld. lei, o reprezintă depozitele la vedere pentru care beneficiarii acestor active nu obțin niciun venit. Față de situația de la începutul anului, depozitele la vedere constituite de persoanele juridice, majoritatea dintre acestea fiind agenți economici, au crescut cu 5,4 mld. lei. În aceeași perioadă, persoanele juridice și-au majorat portofoliul creditelor atrase de la băncile comerciale, în lei moldovenești, cu 1,7 mld. Lei, iar, luând în considerație portofoliul creditelor acordate în valută străină, cu doar 0,9 mld. lei. Astfel, în anul curent agenții economici au generat economii de 6 ori mai mari decât volumul investițiilor realizate în dezvoltarea afacerilor gestionate. Situația dată este una atipică și denotă existența unor condiții nefavorabile pentru economia țării. Modelul unei economii funcționale este diferit, chiar opus situației atestate în prezent. Într-o economie de piață funcțională rolul agenților economici este cel de realizare de investiții din contul resurselor economisite de populație, sau a creditelor generate în cadrul sistemului bancar.
Deținerea unui volum de mijloace financiare pe conturile curente ale agenților economici este firească și necesară în vederea derulării activității acestora, dar mărimea acestuia contează. Un mod de estimare a volumului acestor mijloace este acela prin raportarea la volumul resurselor atrase de către agenții economici sub forma creditelor acordate de către băncile comerciale. Mărimea optimă a acestui indicator poate fi estimată făcând referință la experiența economică a țării. Astfel, în perioada anilor 2010-2016, ponderea mijloacelor deținute pe conturile curente ale agenților economici a fost de circa 33%, cu valori lunare cuprinse între 30-38%, din volumul portofoliului creditelor atrase.
Evoluția acestui indicator denotă situația din economia națională și modul în care evoluează aceasta. Începând cu anul 2016, urmare a crizei din sectorul bancar național și a efectelor nefaste exercitate de către această situație, ponderea depozitelor la vedere în totalul de credite acordate persoanelor juridice a început să crească. Mărimea acestui indicator s-a dublat, atingând valori de peste 80% până la finele anului 2018. În perioada următoare, în anii 2019-2020, indicatorul vizat s-a stabilizat și chiar s-a redus cu câteva puncte procentuale. Criza din sectorul sanitar a reprezentat o următoare etapă pe durata căreia volumul mijloacelor depozitate pe conturile la vedere a persoanelor juridice a început iarăși să crească, ajungând la valori similare cu mărimea mijloacelor atrase de cătrea această categorie de debitori sub formă de credite bancare. Începând cu anul 2021 situația la acest capitol s-a îmbunătățit, ponderea mijloacelor depozitate pe conturile la vedere ale agenților economici în volumul creditelor atrase a început să scadă, ajungând la valori de 76-77%. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, ținând seamă de mărimea indicatorului vizat, economia națională a intrat într-o nouă perioadă de criză. Începând cu luna februarie a anului curent mărimea mijloacelor plasate pe conturile la vedere a agenților economici ale început să fie mai mare decât volumul creditelor atrase. Maximul a fost atins în luna mai a anului curent atunci când volumul mijloacelor deținute pe conturile la vedere de către agenții economici a depășit cu aproape un sfert volumul creditelor atrase.
În prezent, făcând referință la datele disponibile, persoanele juridice dețin pe conturile la vedere economii care nu generează venituri, dar care ar putea fi plasate în dezvoltare, de circa 15,6 mld. lei. Aceste mijloace nu-și găsesc utilizare în economia națională, oricât de paradoxal ar părea aceasta. Dar, aceasta este situația pentru moment, investițiile în economia națională nu mai reprezintă o oportunitate nici măcar pentru antreprenorii locali.
Elocventă în acest sens este evoluția indicatorului care măsoară volumul creditelor acordate guvernului de către băncile comerciale în volumul total de credite pe sistemul bancar. Evoluția nefastă în partea ce ține de creșterea economiilor deținute pe conturile la vedere de către agenții economici este dublată, în sens negativ, prin creșterea gradului de îndatorare a guvernului. Astfel, anul 2016 a reprezentat nu doar începutul perioadei de stagnare a activității investiționale realizate de către agenții economici autohtoni, dar și perioada în care guvernul a început să se îndatoreze masiv prin atragerea de credite la băncile comerciale naționale. Ponderea mijloacelor acordate guvernului din totalul creditelor acordate de către băncile comerciale a ajuns sa reprezinte 25% în luna octombrie a anului 2016 și s-a menținut la valori comparabile la începutul anului 2021. În perioada ce a urmat, indicatorul analizat s-a diminuat, ajungând să reprezinte 8% în luna septembrie a anului 2022 – grație și unei asistențe externe consistente. Începând cu trimestrul patru al anului trecut, guvernul a început iarăși să se crediteze masiv pe piața internă.
Astfel, în prezent sistemul bancar național creditează masiv activitatea curentă a executivului și mai puțin dezvoltarea activității economice din țară, iar o sursă de mijloace în vederea creșterii îndatorării executivului o reprezintă chiar acele mijloace, deținute de către agenții economici, care nu-și găsesc utilizare în economia națională.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.