Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Urmare a creșterii puternice înregistrate anul trecut, piața imobiliară a intrat în declin 

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Urmare a creșterii puternice înregistrate anul trecut, piața imobiliară a intrat în declin 

Volumul tranzacțiilor pe piața imobiliară din țară s-a redus cu 11% în primele 6 luni ale anului, față de situația din aceeași perioadă de acum un an. În anul curent, au scăzut atât tranzacțiile cu terenuri cât și cu construcții, dar, cea mai însemnată influență asupra descreșterii cu peste 16,8 mii a numărului de tranzacții pe piața imobiliară din semestrul I al anului, comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, l-a exercitat reducerea ritmului de tranzacționare a terenurilor. Sub aspect regional, scăderea volumului tranzacționării bunurilor imobiliare caracterizează situația din majoritatea regiunilor țării. Astfel, o dinamică pozitivă pe piața imobiliară se atestă în mai puțin de o treime din raioane. Cea mai semnificativă influență asupra scăderii pieței imobiliare din acest an este exercitată de capitala țării. Aproximativ o treime din diminuarea volumului tranzacțiilor din anul curent, față de situația din anul trecut, revine mun. Chișinău. Suplimentar, cele mai însemnate contribuții negative la scăderea pieței imobiliare la nivel național au fost exercitate de reducerea volumului tranzacționării bunurior imobiliare din raionul Ștefan-Vodă, urmat de raionale Cahul și Taraclia.

Analiza schimbărilor din piața imobiliară, sub aspectul bunurilor tranzacționate, oferă unele indicii. Astfel, scăderea volumului tranzacțiilor cu terenuri, caracteristică pentru majoritatea raioanelor țării, expune situația precară din anul curent a sectorului agricol. Concomitent, lucrurile par să evolueze de o manieră nefavorabilă și în sectorul de construcții, aici relevantă fiind în special scăderea volumului tranzacționării terenurilor din mun. Chișinău.

Pe de altă parte, schimbările în volumul tranzacționării construcțiilor anul acesta, față de anul trecut, sunt mai echilibrate la nivelul țării, în raport cu schimbările în volumul tranzacționării terenurilor. Astfel, numărul tranzacțiilor cu construcții pe durata primelor 6 luni ale anului curent, față de situația de acum un an, a scăzut în cazul a jumătate din raioanele țării. Diminuarea volumului tranzacționării acestei categorii de bunuri imobiliare la nivel național este influențată puternic de situația din mun. Chișinău. Numărul tranzacțiilor cu construcții înregistrate în primele 6 luni ale anului s-a redus cu aproape 4 mii unități la nivel național, dar 81% din această reducere s-a produs în mun. Chișinău. Or, mun. Chișinău tradițional reprezintă destinația preferată a investițiilor din domeniul imobiliar realizat de cetățenii țării aflați temporar peste hotare, dar și o destinație preferată în cazul migrației interne a cetățenilor.

Este de menționat că analiza schimbărilor din piața imobiliară din anul în curs este influențată de creșterea atinsă pe această piață anul anterior, aceasta fiind parțial rezultatul unei reveniri, urmare a reducerii induse a investițiilor imobiliare din anii 2020-2021, pe fundalul crizei din sectorul sanitar. Totuși, chiar și așa, în anul acesta numărul tranzacțiilor pe piața imobiliară este inferior chiar și raportat la situația atestată în 2019. Acest fapt este o consecință a reducerii cu o treime a tranzacțiilor cu construcții, care au scăzut în 2023 față de 2019. Volumul construcțiilor tranzacționate s-a diminuat în anul curent comparativ cu 2019 chiar și în cazul mun. Chișinău, deși la o rată mai mică față de rata atestată la nivel național.

Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.