Numărul șomerilor aflați în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a scăzut la cel mai mic nivel din acest an în luna august, diminuându-se cu 53% față de situația de la începutul anului. O asemenea oscilație este una obișnuită pentru economia națională, caracterizată prin ciclicitatea numărului populației active în economie, care crește pe durata trimestrelor 2 și 3 ale anului și se află în scădere în trimestrele 4 și 1 respectiv, datele pentru anul curent denotă o reducere a numărul șomerilor care au solicitat formal asistență, inclusiv prin raportare la situația din luna august a anului trecut, atunci când numărul acestora aflați în evidență a fost cu 16% mai mare. Ultimele date de pe piața muncii conțin primele indicii care oferă speranța inversării ciclului de scădere a economiei naționale ce se menține deja 5 trimestre, începând cu trim.II al anului 2022.
Așa cum denotă datele privind activitatea de asistență formală a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, oferite prin intermediul ANOFM, pe parcursul anului curent se atestă atât o creștere a numărului solicitanților de asistență, cât și o performanță mai bună la plasarea acestora în câmpul muncii, asociată și unei cereri mai mari din partea mediului de afaceri, deoarece numărul locurilor vacante înregistrate de la începutul anului a crescut cu 15% față de situația din anul trecut. Astfel, în primele 8 luni ale anului 2023 numărul șomerilor înregistrați pe parcursul unei luni a crescut cu 4% prin raportare la perioada similară a anului 2022, în timp ce numărul șomerilor plasați în câmpul muncii pe durata unei luni a crescut cu 12%. Situația se prezintă diferit sub aspect de gen, deoarece numărul adresărilor din partea femeilor în vederea acordării asistenței a rămas la valori comparabile cu situația din anul trecut, în timp ce numărul femeilor plasate în câmpul muncii a scăzut cu 8%.
Deși anul acesta, comparativ cu anul trecut, performanța în partea ce ține de plasarea șomerilor în câmpul muncii de către autoritatea competentă este mai bună, atrage, totuși, atenția ponderea redusă a șomerilor plasați în câmpul muncii din numărul șomerilor care solicită asistență în acest sens. În anul curent acest indicator se situează la valoarea de 36%, în creștere cu 2 p.p. față de datele pentru anul trecut. Astfel, aproximativ 2/3 din numărul solicitanților de asistență la încadrarea în câmpul muncii nu ajung să fie plasați în câmpul muncii de către ANOFM.
Șomajul nu caracterizează de fiecare dată o perioadă de criză. Într-o economie dinamică perioada aflării în șomaj poate reprezenta pentru persoanele vizate și o oportunitate în sensul îmbunătățirii abilităților individuale și de creștere profesională. Suportul statului în vederea realizării unei schimbări calitative din această perspectivă este, totuși, destul de limitat. Pe parcursul anului curent doar 594 șomeri, în scădere cu 35% față de datele pentru anul trecut, au beneficiat de asistență din partea statului sub formă de servicii de reabilitare profesională, cursuri de calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare, de instruire la locul de muncă și stagiu profesional.
Astfel, în 2023 din numărul total de 38.655 şomeri înregistraţi de la începutul anului, doar 1,5% au beneficiat de cursurile oferite de instruire profesională, și le-au finalizat, în scădere față de 2,4% cât au fost în 2022.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.