Expertul eocnomic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Trendul de concentrare pe piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul a continuat și în anul curent

Expertul eocnomic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Trendul de concentrare pe piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul a continuat și în anul curent

Piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul s-a redus cu 7% până la nivelul de 14 mld. lei pe durata primelor 9 luni ale anului, față de datele pentru perioada similară a anului trecut. Această schimbare survine drept urmare a reducerii prețurilor produselor petroliere oferite consumatorilor finali, în timp ce volumele comercializate s-au majorat cu 6,2%. Scăderea prețurilor de comercializare a produselor petroliere, contrar percepției publice, frecvent semnalează apariția momentului prielnic de majorare a veniturilor operatorilor pe această piață. Evoluția situației pe piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul în anul curent nu este o excepție de la această regulă. Marja dintre prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere și prețul de import a crescut în primele 9 luni ale anului curent, față de situația din aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, deși prețul mediu de comercializare a benzinei și motorinei în perioada ianuarie-septembrie 2023 comparativ cu ianuarie-septembrie 2022, s-a redus cu 8% și respectiv 15%, marja dintre prețul de comercializare cu amănuntul a benzinei raportat la prețul de import (fără TVA) a atins valori medii de 32% în anul curent, față de 26% în anul trecut, iar în cazul motorinei acest indicator a ajuns să reprezinte 25%, față de 19% cât a fost acum un an. În cazul comercializării gazului lichefiat această marjă a ajuns la mărimea de 19%, față de 1% atestat pe parcursul perioadei analizate din anului trecut.

Creșterea rentabilității afacerilor pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu a exercitat, din câte se pare, un efect liniar pozitiv de care să beneficieze toți operatorii pe această piață, deoarece numărul acestora este în scădere în anul curent. Numărul titularilor de licență pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare a fost la finele lunii septembrie curent cu 3 unități mai mic față de datele de la începutul anului și cu 2 unități mai mic față de datele de acum un an. În cazul titularilor de licență pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, numărul acestora a scăzut cu 3 unități atât față de datele de la începutul anului cât și față de situația de acum un an. Numărul punctelor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare s-a redus de la începutul anului curent cu 79 unități, iar numărul punctelor de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare s-a redus cu 55 de unități. Astfel, trendul de reducere a numărului stațiilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, început odată cu aprobarea noii legi care reglementează activitatea în acest domeniu, a continuat în anul curent. În total, de la aprobarea acestei legi, numărul stațiilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei și a gazului lichefiat s-a redus cu circa 180 unități: cu 112 unități, sau cu circa 17%, a celor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei și cu circa 68 unități, sau cu 12%, în cazul comercializării cu amănuntul a gazului lichefiat.

 

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.