În 2023 au fost executate cheltuieli în bugetul public național în mărime de 117,9 mld. lei. Veniturile generate în același an au fost suficiente în vederea acoperii acestor cheltuieli doar în proporție de 82%. Mai mult ca atât, veniturile bugetului public național realizate pe parcursul lui 2023 nu au fost suficiente nici măcar în vederea acoperirii cheltuielilor curente finanțate din mijloacele publice la nivel național. De-a lungul anului trecut veniturile curente au acoperit doar 91% din cheltuielile curente, fără a include cheltuielile cu mijloacele fixe, crearea stocurilor de materiale sau alte active nefinanciare. Situația descrisă ne amintește de experiența anului 2020, atunci când economia națională a fost afectată de criza din sectorul sanitar, dar și, mai ales, de măsurile de carantină impuse de către autorități, ca reacție la această criză, doar că amploarea crizei din anul 2023 este și mai mare. Cheltuielile bugetului public național în anul 2020 fiind acoperite în proporție de 85% și respectiv 94% (excluzând investițiile) din contul veniturilor curente, deci cu 3 p.p. mai mult față de cum arată aceste cifre pentru anul 2023.
Moldova a intrat într-o nouă criză a finanțelor publice, după criza anului 2020, destul de rapid. Situația descrisă pentru anul 2023 a început să se manifeste deja în 2022. Doar că ieșire din această situație de criză în momentul de față nu se întrevede. Capacitatea autorităților de a genera venituri în mărime suficientă pentru asigurarea executării funcțiilor publice se află în prezent pe o pantă descendentă, situația din anul 2023 fiind mai proastă, comparativ cu cea din 2022. În special, ponderea veniturilor din contul colectării taxelor și a contribuțiilor obligatorii, în totalul veniturilor bugetului public național, s-a diminuat la 90% în anul 2023, față de 94% cât a fost în anul 2020. Astfel, la o creștere cu 16,1 mld. Lei a cheltuielilor curente în anul 2023, față de anul 2022, încasările fiscale au crescut cu 5,5 mld. Lei și cu alte 4,1 mld. Lei au crescut încasările din plata contribuțiilor obligatorii.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.