Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Portofoliul creditelor oferite de bănci a crescut cu 9% în ultimele 12 luni. Efectul asupra creșterii economice va fi totuși unul negativ

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Portofoliul creditelor oferite de bănci a crescut cu 9% în ultimele 12 luni. Efectul asupra creșterii economice va fi totuși unul negativ

Volumul creditelor oferite de către băncile comerciale cunoaște o creștere dinamică în 2024. Comparativ cu situația de la începutul anului, portofoliul creditelor gestionate de bănci a crescut cu 3 mld. lei la finele lunii aprilie curent și cu 5,6 mld. lei față de situația de acum un an. O performanță bună se atestă și în partea ce ține de bonitatea financiară a debitorilor, examinată prin prisma capacității de a restitui creditele atrase. Ponderea creditelor neperformante în volumul total al creditelor oferite a scăzut conform ultimelor date disponibile cu 0,22 p.p. față de datele de la finele anului trecut, și cu 1,8 p.p. față de datele din aprilie 2023.  

Sectorul bancar reprezintă oglinda economiei naționale. Examinarea mai atentă a structurii acestei creșteri ne oferă indicii asupra situației curente din economia țării. Aspectul care iese în evidență este că cea mai mare contribuție la creșterea creditării a fost exercitată de către creditele oferite persoanelor fizice, care au reprezentat o pondere de 59%, respectiv 74% din creșterea portofoliul creditelor gestionat de către băncile comerciale în aprilie 2024, față de situația din decembrie 2023 și din aprilie 2023. În același timp, portofoliul creditelor oferite sectoarelor productive ale economiei naționale stagnează, înregistrând o creștere de doar 1,7% pe durata a 12 luni. Similară este evoluția în creditarea sectorului de prestare a serviciilor, excepție fiind sectorul de comerț.

Situația descrisă reprezintă o anomalie în special pentru o economie în tranziție, precum este cea a Republicii Moldova. Literatura economică caracterizează situația unei disponibilități mai mari a creditelor oferite persoanelor fizice în raport cu cele juridice drept una care reduce ritmul de creștere economică. Evoluția structurii portofoliului creditelor oferite de către băncile comerciale în ultimele luni nu ne face să sperăm la o creștere importantă a ritmului de dezvoltare economică a țării pe durata acestui an, și nici la o schimbare calitativă a structurii economiei naționale.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.