Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creștere a activității economice în Chișinău și Bălți, alături de alte 4 raioane, în restul țării mediul de afaceri este în declin

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creștere a activității economice în Chișinău și Bălți, alături de alte 4 raioane, în restul țării mediul de afaceri este în declin

Un număr total de 3063 întreprinderi noi au fost înregistrate și 5103 întreprinderi au fost lichidate pe durata primelor 6 luni ale anului curent. Astfel, fiecărei întreprinderi noi înregistrate revenindu-i  circa 1,4 întreprinderi lichidate. Acest indicator a atins valori maxime în 2024 raportat la ultimii 5 ani, excepție fiind anul 2020, care a fost afectat de restricțiile impuse de autorități în contextul crizei din sectorul sanitar al țării, înregistrându-se un raport de 2,6 întreprinderi lichidate la fiecare întreprindere nouă înregistrată.

Din numărul total de întreprinderi lichidate și înregistrate la nivel național, circa 32% și respectiv 54% aveau adresa juridică în mun. Chișinău. De altfel, intensitatea activității economice în mun. Chișinău, analizată din perspectiva numărului de întreprinderi noi înregistrate, se află pe o pantă ascendentă. La fiecare întreprindere lichidată, au fost create, pe parcursul primului semestru al anului, 1,2 întreprinderi noi. Pe lângă mun. Chișinău, o situație similară se atestă și în 4 raioane ale țării, precum și în mun. Bălți. Totuși, în restul raioanelor numărul întreprinderilor lichidate este mai mare decât numărul întreprinderilor create în această perioadă. În unele raioane, precum Telenești, Fălești sau Ocnița, numărul întreprinderilor înregistrate s-a redus dramatic pe durata primelor 6 luni ale anului, față de situația de la finele anului trecut, cu 19,4%, 9,8% și respectiv 9%. În raioanele vizate, fiecărei întreprinderi noi înregistrate, i-a revenit de la 5,3 la 12,5 întreprinderi care au fost lichidate. Situația dată indică asupra stării de criză din economia națională, dar și a lipsei unor măsuri relevante și eficiente de răspuns la provocările curente prin care trece economia țării, în special în zonele rurale și urbane subdezvoltate.  

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.