Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Sărăcia relativă a beneficiarilor de pensii s-a înrăutățit în ultimele 12 luni

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Sărăcia relativă a beneficiarilor de pensii s-a înrăutățit în ultimele 12 luni

Mărimea medie a pensiei achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale la finele primului semestru al anului a ajuns să constituie 3.950,7 mii lei, în creștere cu 8% față de situația de acum un an. Creșterea valorii medii a acestei prestații sociale, pentru primele șase luni ale anului, este peste rata anuală a inflației, care a fost cuprinsă între 3,3% și 4,6%. Rata de creștere a mărimii medii a pensiei, mai mare decât rata inflației pentru perioada respectivă, reflectă politica din ultimii ani aplicată de către autorități în acest sector, excepție de la această regulă fiind perioada 2022-2023, afectată de șocul inflaționist. Totuși, rata de creștere în ultimele 12 luni a valorii medii a pensiei este cea mai mică din ultimii trei ani, fapt care a determinat și cea mai mică rată de creștere a pensiei medii în termeni reali, care a fost în trimestrul 2 al anului de 3,9%. Scăderea ritmului de creștere a mărimii pensiilor achitate de către autorități pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului a intrat în disonanță cu situația din economia națională, apreciată cel puțin prin raportare la evoluția nivelului salarizării. Astfel, rata de creștere a mărimii medii a pensiei este de două ori mai mică față de rata de creștere a câștigului salarial mediu lunar brut pe economia națională din trimestrul 2 al anului, față de situația de acum 12 luni, care a fost de 16%.

Perpetuarea acestei situații duce la creșterea sărăciei relative a beneficiarilor de pensii. Mărimea medie a pensiei a ajuns să reprezinte 28,1% din suma câștigului salarial mediu lunar brut pe economia națională, similar cu situația din trimestrul unu al anului, dar cu 2 p.p. mai puțin față de situația de acum un an.

O altă tendință observabilă a politicilor implementate în sector ține de aplicarea unor principii diferite de actualizare a pensiilor atribuite diverselor categorii de beneficiari. Urmare a promovării acestor politici, mărimea relativă a pensiilor de care beneficiază pensionarii, în funcție de categoria acestora, prin raportare la mărimea medie a acestei prestații, se schimbă în timp. Astfel, pe durata ultimilor 4 ani mărimea acestui indicator a crescut în cazul pensiei de urmaș (+ 12 p.p.) și a pensiei pentru limita de vârstă (+ 4 p.p.), dar a scăzut pentru celelalte categorii de beneficiari. În ultimele 12 luni cea mai mare creștere în termeni relativi este atestată în cazul pensiilor atribuite unor categorii de angajați din aviația civilă (+ 11 p.p.) și a pensiilor de urmaș (+ 3 p.p.). În cazul pensiilor atribuite participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl, pensiilor militarilor în termen şi ale membrilor familiilor acestora și a pensiilor anticipate pentru limită de vârstă, situația din contra, s-a înrăutățit.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.