Vârsta mediană a populației Republicii Moldova se estimează a fi de 40 de ani în anul curent. Aceasta semnificând că jumătate din populația țării are vârsta mai mare de 40 de ani, cealaltă fiind mai tânără. Prin raportare la UE, situația din Republica Moldova se prezintă mai bine. Vârsta mediană pentru UE a fost de 44,4 ani în 2022. Totuși, dacă în UE vârsta mediană a crescut cu 2,5 ani în perioada 2012-2022, în cazul Republicii Moldova vârsta mediană a crescut cu 5 ani, deci de două ori mai mult în ultimii 10 ani.
Mai mult, schimbările demografice din țara noastră au dus la o creștere semnificativă a ponderii populației cu vârsta de 65 de ani și peste, care este în cea mai mare parte în afara câmpului de muncă. Pe durata ultimilor 10 ani ponderea din total a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani a crescut cu 6 p.p. la 17% în anul 2024, față de 11% cât a fost în 2014. La acest capitol Moldova înregistrează o situație alarmantă, viteza cu care crește ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste în Republica Moldova este cea mai înaltă din Europa.
Aceste schimbări se reflectă și în creșterea vârstei medii a populației țării. De-a lungul ultimilor 10 ani valoarea acestui indicator s-a majorat anual cu 0,4 unități, totuși, dacă în perioada 2014-2022 vârsta medie a populației creștea anual cu 0,3 ani, în ultimii 2 anii viteza de creștere anuală a vârstei medii s-a dublat, ajungând a fi de 0,6 ani.
*Population structure and ageing - Statistics Explained (europa.eu)
Sub aspect regional cele mai afectate de creșterea vârstei medii a populației sunt raioanele de Nord ale țării. În această regiune situația s-a inversat pe parcursul ultimilor 10 ani. Dacă în 2014 vârsta medie a populației pentru regiunea de Nord a fost cea mai mică din țară, în ultimii zece ani valoarea acestui indicator s-a majorat cel mai rapid dintre toate regiunile, ajungând a fi la cel mai mare nivel în 2024. Situația în mun. Chișinău este opusă. Pe durata ultimilor 10 ani vârsta medie a populației din această localitate nu s-a schimbat semnificativ, dar, prin raportare le evoluțiile din regiunile țării, conform datelor pentru 2024, mun. Chișinău a ajuns să aibă cea mai tânără populație la nivel național, deși doar cu 10 ani în urmă populația mun. Chișinău era cea mai vârstnică.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.