Creșterea accentuată a deficitului în comerțul extern cu mărfuri indică asupra unei înrăutățiri a termenilor de comerț din economia națională. Pe durata anului curent, economia națională a cumulat un deficit în comerțul extern cu bunuri de 3,5 miliarde dolari SUA, cu 0,5 miliarde dolari SUA mai mult față de perioada similară a anului trecut. Performanța economică a Republicii Moldova continuă să se înrăutățească.
Competitivitatea redusă a sectorului de producere de bunuri, văzută prin dimensiunea comerțului extern al țării, este compensată de o performanță mai bună a sectorului de servicii. La finele trimestrului doi al anului, excedentul în comerțul extern cu servicii a atins valoarea de 246,2 milioane dolari SUA, în creștere cu 55 milioane dolari SUA comparativ cu situația de acum un an. Această majorare este, totuși, insuficientă pentru a compensa complet situația precară din sectorul de producere a mărfurilor.
Performanța economică modestă mărește gradul de vulnerabilitate al Republicii Moldova prin creșterea dependenței de resursele financiare externe, menite să acopere deficitul din comerțul extern cu bunuri. Balanța comercială în comerțul extern cu mărfuri din trimestrul II al anului a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, fiind depășită doar de datele din ultimele trimestre ale anului 2022, influențate de creșterea substanțială a prețurilor resurselor energetice importate.
Este de menționat că, tradițional, deficitul în comerțul extern cu mărfuri al țării tinde să crească în semestrul II al anului, astfel că, până la sfârșitul anului, situația la acest capitol se poate înrăutăți considerabil.
Una dintre explicațiile acestei realități precare este înrăutățirea termenilor de comerț ai țării, implicit a valorii bunurilor exportate raportate la valoarea bunurilor importate. Valoarea unitară a bunurilor exportate și a celor importate se schimbă continuu sub influența mecanismelor de piață. Indicii valorii unitare a bunurilor exportate au scăzut pentru 6 trimestre consecutive, începând cu trimestrul I al anului 2023. În cazul bunurilor importate, indicii valorici sunt în scădere de 5 trimestre consecutive.
Acest gen de evoluții nu este nou. În perioada 2013-2017, indicii valorii unitare a bunurilor exportate au avut valori negative timp de 17 trimestre consecutive. Totuși, diferența față de perioada actuală este dată de creșterea pronunțată a inflației și aprecierea semnificativă a ratei de schimb a monedei naționale. De asemenea, există o discrepanță între evoluția indicilor valorii unitare a bunurilor importate și a celor exportate. Indicii valorii bunurilor importate au fost inferiori față de cei ai bunurilor exportate timp de 12 trimestre consecutive, o tendință inversată doar în trimestrul II al anului curent.
În această perioadă, Republica Moldova a înregistrat o creștere a deficitului în comerțul extern cu bunuri, de la aproximativ 800 milioane dolari SUA pe trimestru în anul 2020, la 1,3 miliarde dolari SUA în anul curent.