Expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit: Aportul sectorului industrial la PIB-ul țării este sub 50% din valoarea înregistrată în statele cu un nivel similar de dezvoltare economică

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit: Aportul sectorului industrial la PIB-ul țării este sub 50% din valoarea înregistrată în statele cu un nivel similar de dezvoltare economică

Pe durata primelor 5 luni ale anului producția industrială s-a majorat cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut, în special, datorită creșterii producției în industria extractivă (+5,5%), dar și în celelalte ramuri ale sectorului industrial, precum industria prelucrătoare (+0,1%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,3%).

Sectorul industrial, neglijat o perioadă lungă de timp, reprezintă una dintre oportunitățile de dezvoltare economică a țării, dar care nu este încă valorificată. În 2023, la nivel global, aportul sectorului industrial (inclusiv construcțiile) la PIB a fost de 26,4% și de doar 17.4% în cazul Republicii Moldova. Mărimea acestui indicator pentru Republica Moldova a fost mai mică de jumătatea valorii de 35,3% atinsă de economiile cu venituri medii superioare, din categoria cărora face parte și țara noastră, dar și față de 24,1% cât a fost acesta pentru regiunea Europei și Asiei centrale sau de 23,7% în cazul UE.

În ultimii 5 ani valoarea producției industriale în Republica Moldova a înregistrat schimbări contradictorii. Comparativ cu datele anului 2019, ajustate la rata inflației, valoarea producției industriale a crescut cel mai mult în 2021, fiind cu 9% mai mare, iar în anii ce au urmat s-a diminuat treptat până a ajuns să reprezinte doar 93% din valoarea producției industriale din anul 2019, ajustată la rata inflației, în anul 2023. Cel mai mult, față de datele pentru anul 2019 ajustate la rata inflației, în 2023 a scăzut valoarea producției industriale în distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-55%), urmate de industria extractivă (-17%). Această realitate, implicit baza de comparație scăzută, explică și creșterea cu 1,1%, prin raportare la perioada similară a anului trecut, a volumului producției industriale din primele 5 luni ale anului.

La o privire de ansamblu, pe parcursul ultimilor ani se atestă un ritm înalt de creștere a volumului producției industriale în cazul industriei alimentare (circa 30% din valoarea producției industriale în țară), producției de energie electrică și termică (circa 10% din valoarea producției industriale în țară), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (circa 9% din valoarea producției industriale în țară) precum și în fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor (circa 6% din valoarea producției industriale în țară). De cealaltă parte, în unele activități economice din sectorul industrial, tradiționale pentru economia țării, se atestă o scădere a volumului producției, precum este cazul fabricării băuturilor (circa 8% din valoarea producției industriale în țară), la fel și în fabricarea produselor textile sau în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (circa 4% din valoarea producției industriale în țară, fiecare).

Alarmante sunt evoluțiile din unele dintre domeniile industriale din țară. Astfel, activitatea de distribuție a apei; salubritatea, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (circa 4% din valoarea producției industriale în țară) se află în derivă pe durata ultimilor ani. Iar, valoarea producției generate din colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, activități de recuperare a materialelor reciclabile, în anul 2023, a reprezentat doar 11% față de datele pentru anul 2019, ajustate la inflație.

 

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.