Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Republica Moldova, codașă printre statele europene la creștere economică în trimestrul III din 2024

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Republica Moldova, codașă printre statele europene la creștere economică în trimestrul III din 2024

Economia țării s-a contractat cu 1,9% în trimestrul III al anului curent față de perioada similară a anului trecut. În plan economic, dat fiind gradul rudimentar de dezvoltare, Republica Moldova rămâne în continuare dependentă într-o măsură mare de performanța sectorului agricol, în care tradițional se realizează cea mai mare valoare adăugată, prin raportare la situația din celelalte trimestre ale anului. Evoluția PIB în trimestrul III al anului determină ritmul de creștere economică pe durata întregului an. Contractarea economică din trimestrul III al anului curent este un semnal în acest sens. În prezent, informațiile furnizate de Biroul Național de Statistică indică asupra unei creșteri marginale de doar 0,6% în decursul primelor 9 luni ale anului. Către finele anului datele curente privind performanța economiei în cel mai bun caz vor rămâne la un nivel comparabil, existând în același timp suficiente motive să ne așteptăm chiar și la o înrăutățire la acest capitol.

Pe lângă înțelegerea generală pe care o are populația precum că contractarea economiei duce la scăderea standardelor de viață din țară, care și așa nu sunt dintre cele mai înalte comparativ cu statele din regiune, aprecierea acestei realități poate fi realizată prin raportare la două repere calitative. Primul dintre acestea este cel ce ține de politicile implementate de executiv. În acest domeniu, viziunea autorităților cu privire la politicile de dezvoltare economică a țării ține de edificarea unei economii reziliente, verzi și digitalizate. Miza finală este formarea către 2030 a unei economii robuste, competitive la nivel global și rezistente la crize. Rata medie de creștere economică pentru perioada anilor 2024-2026 în vederea atingerii scopurilor urmărite este de 5%, aceasta urmând să crească la 8% în perioada rămasă până în 2030.

Documentul strategic de dezvoltare economică a țării pune accentul pe sectorul de servicii și pe industrie. Așa cum ne arată datele statistice pentru primele 9 luni ale anului, contribuția industriei prelucrătoare la creșterea PIB-ului în această perioadă, similar cu sectorul de construcții, este de doar 0,3 p.p. Din domeniul serviciilor, cele mai importante contribuții la creșterea PIB în perioada analizată este cea a sectorului de comerț, cu doar 0,1 p.p, și a sectorului IT cu 0,4 p.p., în timp ce contribuția la creșterea PIB a sectorului de tranzacții imobiliare a fost chiar una negativă de (-) 0,3 p.p. În total, ramurile menționate, acestea fiind cele mai importante pentru economia națională, au realizat un aport de doar 0,9 p.p. la creșterea PIB-ului în anul curent. Aceasta este mult sub obiectivul de 5% urmărit de autorități. Cel de-al doilea reper pentru înțelegerea calității proceselor din economia națională pe durata anului curent, ține de performanța altor state europene. În trimestrul III al anului economia țării a înregistrat cea mai proastă performanță din rândul statelor europene, media pentru UE fiind o creștere de 0,4% a PIB-ului.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.