Cheltuielile publice pe durata primelor 10 luni ale anului au atins mărimea de 97,1 mld. lei, în creștere cu 5,2 mld. lei față de perioada similară a anului trecut. Rata de creștere a cheltuielilor publice este cea mai mică din ultimii ani, aceasta putând fi explicată prin distorsiunea creată de rata mare a inflației din anii 2022-2023. Cu toate acestea, cheltuielile bugetare au crescut în perioada analizată cu o rată mai mare comparativ cu anul curent chiar și în anii anteriori șocului inflaționist recent, precum a fost creșterea cu 11,3% în 2021, 11,1% în 2020, 14,1% în 2019 sau cu 9,2% în 2018. Anul acesta rata de creștere a cheltuielilor publice este de doar 5,6%. Mai grav, cheltuielile publice în 2024 au crescut cel mai puțin, prin raportare la situația din anii precedenți, chiar și în expresie nominală. Un nivel inferior față de anul curent a creșterii în mărime nominală a cheltuielilor publice a fost înregistrat doar în anul 2018.
Modul în care este distribuită creșterea cheltuielilor publice pe durata anului în curs reflectă preferințele autorităților în partea ce ține de politicile noi aplicate. Cele mai multe mijloace din volumul cheltuielilor noi efectuate pe durata primelor 10 luni ale anului au fost direcționate către cheltuielile de personal – 57% din creșterea alocațiilor bugetare în 2024 față de 2023. Ponderea din volumul cheltuielilor bugetare noi alocată pentru creșterea cheltuielilor de personal este cea mai mare pentru ultimii 5 ani. De o atenție sporită din partea autorităților în 2024 a beneficiat și domeniul social. Pentru plata prestațiilor sociale au fost alocate 27% din creșterea cheltuielilor publice pe primele 10 luni ale anului. Opus situației cu cheltuielile de personal, ponderea alocată din creșterea cheltuielilor publice pentru domeniul protecției sociale a populației este cea mai mică din ultimii 5 ani.
În mod critic poate fi apreciată evoluția cheltuielilor publice după tipul acestora. Astfel, creșterea cheltuielilor recurente este asigurată inclusiv din contul diminuării cheltuielilor capitale. În primele 10 luni ale anului volumul cheltuielilor aferente activelor nefinanciare s-a diminuat față de situația din anul trecut cu 7,2%. În cazul investițiilor capitale pe parcursul primelor 10 luni ale anului volumul mijloacelor valorificate a reprezentat doar 75,4% din volumul mijloacelor valorificate în 2023 pentru aceeași perioadă. Una din explicațiile acestei situații ține de politicile de gestionare a datoriilor publice. În anul curent, creșterea cheltuielilor publice pentru perioada analizată este inferioară volumului cu care în termeni nominali au crescut veniturile. Astfel, volumul datoriilor atrase în 2024 s-a redus substanțial față de situația din anul trecut, reprezentând doar aproximativ 60% din volumul datoriilor atrase în 2023. Evoluția atestată la acest capitol în 2024 este similară celor atestate și în anii anteriori, precum în 2021 sau 2018.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.