Deși războiul din regiune este în plină desfășurare, în domeniul apărării naționale se atestă cea mai mare reducere în termeni relativi a numărului de angajați.
Către finele anului trecut numărul angajaților din sectorul bugetar al țării s-a redus nesemnificativ, cu 382 de unități, în raport cu anul 2021. Acest fapt este consecința scăderii numărului de angajați în 6 din 10 domenii în care este prezent sectorul bugetar. Cel mai mare aport la această diminuare l-a exercitat reducerea cu 369 unități a angajaților din învățământ, urmând domeniile apărării naționale și serviciilor de stat cu destinație generală, cu 275 și respectiv 272 unități. Scăderea din domeniile vizate a fost compensată în special prin creșterea cu 669 unități a numărului angajaților din domeniul protecției sociale. În termeni relativi cea mai mare reducere de personal, conform datelor de la finele anului trecut, se atestă în domeniul apărării naționale, în care numărul angajaților a scăzut cu 8% față de decembrie 2021. În același timp, numărul angajaților în sectorul protecției sociale a crescut cu 4%.
Fondul anual de retribuire a muncii pe un angajat din sectorul bugetar al țării s-a majorat cu 14% conform situației din decembrie 2022 față de decembrie 2021, fiind de 121,6 mii lei. Creșterea nivelului salarizării s-a produs neuniform între domeniile sectorului bugetar. Astfel, în 5 domenii creșterea în termeni relativi a nivelului salarizării a fost inferioară mediei pentru întreg sectorul bugetar. Cea mai mică creștere a fondului de retribuire a muncii se atestă în domeniile serviciilor de stat cu destinație generală; și apărare națională, unde fondul de retribuire a muncii a crescut cu doar 8%. La cealaltă extremă se află domeniile: protecția mediului; gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale; și ordine publică, si securitate națională, unde fondul anual de retribuire a muncii s-a majorat cu 26%, 23% și respectiv 22%.
Angajații din domeniul ordine publică și securitate națională, conform datelor de la finele anului trecut, au fost de departe cel mai bine salarizați din sectorul bugetar al țării. Pentru un angajat din acest domeniu cheltuielile anuale cu retribuirea muncii s-au ridicat la 198,4 mii lei, sau aproximativ de 2-2,3 ori mai mult față de cât a cheltuit statul pe un angajat din domeniile cultură, învățământ sau protecție socială. Angajații din domeniul respectiv au beneficiat și de cea mai mare creștere a fondului de retribuire a muncii în termeni nominali, pe durata anului trecut, față de datele pe anul 2021. Astfel, fondul de retribuire a muncii pe un angajat din domeniul ordine publică și securitate națională s-a majorat cu 36,1 mii lei în anul 2022, față de 2021, fiind urmat de creșterea cu 25 mii lei și 24,2 mii lei a fondului de retribuire a muncii pe un angajat în domeniile protecția mediului și, respectiv, apărare națională. În același timp, fondul de retribuire a muncii pe un angajat în domeniile protecție socială; servicii de stat cu destinație generală; și cultură a crescut cel mai puțin pe durata anului trecut, majorându-se cu doar 6,4 mii lei, 9,6 mii lei și respectiv 10,9 mii lei.