Creditarea economiei s-a redus cu 0,8% pe durata primelor 3 luni ale anului. Portofoliul de credite al băncilor comerciale din Republica Moldova s-a situat la valoarea de 61,1 mld. lei la finele lunii martie curent.
Față de datele de la începutul anului creditarea economiei de către sectorul bancar al țării a scăzut cu 0,8%. Cel mai mare aport la această evoluție l-a exercitat reducerea creditării consumului și comerțului cu peste 0,5 mld. lei, urmat de reducerea volumului creditelor acordate industriei energetice (-0,2 mld. lei) și pentru procurarea și/sau construcția imobilului (-0,16 mld. lei).
În același timp, în perioada vizată a crescut în mărime comparabilă pentru fiecare domeniu în partea – de ordinul a 0,14-0,13 mld. lei, creditarea sectorului de prestare a serviciilor, agriculturii, mediului financiar nebancar și a persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător.
Scăderea portofoliului de credite al băncilor comerciale survine pe un fundal caracterizat printr-un ritm insuficient de creștere a creditelor noi acordate față de ritmul de restituire a creditelor oferite anterior. Pe durata primelor 3 luni ale anului volumul creditelor noi a crescut doar cu 3% față de situația din anul trecut în aceeași perioadă. Ponderea creditelor acordate în moneda națională diminuându-se cu 7 p.p. până la nivelul de 67%.
Pe lângă acțiunea factorilor de ordin general din economie precum sunt rata înaltă a inflației sau scăderea în termeni reali a veniturilor și cheltuielilor din gospodărie, diminuarea ritmurilor creditării economiei pe durata primelor 3 luni ale anului poate fi asociată, de asemenea și creșterii ratei dobânzii pentru împrumuturile oferite.
Astfel, rata nominală medie ponderată a dobânzii la creditele noi în lei moldovenești a atins nivelul de 14,29% în luna martie curent față mărimea acesteia de 13,97% din decembrie 2022. Rata nominală medie ponderată a dobânzii aferente soldurilor creditelor în lei moldovenești s-a majorat de asemenea în luna martie până la nivelul de 11,89%, față de 11,3% cât a fost la finele anului trecut.
Rata dobânzii aferentă creditelor în moneda națională, deși încă inferioară în raport cu rata inflației anuale, își continuă trendul ascendent din anul trecut, contrar politicii promovate de către Banca Națională a Moldovei care a redus până la nivelul de 14% rata de bază, sau cu 6 p.p. mai puțin față de indicii de la finele anului trecut.
Ponderea creditelor neperformante în portofoliul băncilor comerciale a rămas în luna martie curent practic la nivelul atestat și la finele anului trecut. Sub aspectul ramurilor economiei naționale situația este diferită. Creditele neperformante au crescut în unele segmente ale economiei naționale cu valori cuprinse între 0,9-5 p.p. și s-au diminuat în celelalte domenii cu 0,3-2,4 p.p. Cea mai însemnată creștere a ponderii creditelor neperformante în totalul portofoliului creditelor oferite se atestă în cazul creditării persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (+5 p.p.), după care urmează sectorul agricol (+2,6 p.p.), industria alimentară (+1,6 p.p.) și sectorul energetic (+1,5 p.p.). Ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor oferite industriei prelucrătoare s-a redus cu 2,4 p.p., în sectorul serviciilor scăderea este de 1,9 p.p., iar în cazul sectorului de comerț ponderea creditelor neperformante a scăzut cu 0,9 p.p.