Bugetul public național a fost executat la partea de venituri în primele 5 luni ale anului în mărime de 42,6 miliarde lei, în creștere cu 3,7 miliarde lei, sau cu 9,6% față de situația din perioada similară a anului trecut. Cel mai mare aport la această creștere a fost realizat de majorarea cu 16,9% a încasărilor din plata contribuțiilor de asigurări sociale. Cu 1,8 miliarde lei, sau cu 7,1%, au crescut și încasările fiscale din contul taxelor asupra mărfurilor și serviciilor, care tradițional asigură circa două treimi din totalul veniturilor fiscale la nivel național.
Pe când încasările din aplicarea impozitelor pe venit, următoarea categorie majoră de venituri cu o pondere de circa o treime din totalul veniturilor fiscale ale bugetului public național, în comparație cu situația din anul trecut, nu au crescut deloc. În primele 5 luni ale anului din această sursă s-au acumulat 7,4 miliarde lei, sau cu 6,1 milioane lei mai puțin față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut. Situația descrisă este o consecință a reducerii cu 14,3% a veniturilor din aplicarea impozitului pe câștigurile persoanelor juridice în acest an. În același timp, încasările din impozitul pe veniturile persoanelor fizice s-au majorat cu 21,8%.
Aceste schimbări survin în lipsa unor modificări substanțiale ale reglementărilor aferente aplicării acestor impozite și pot fi asociate unor evoluții din economia națională din ultima perioadă. Astfel, una dintre explicațiile plauzibile ale acestei situații este redistribuirea veniturilor dintre angajatori și angajați din cadrul sectorului real al economiei naționale, în favoarea celor din urmă, asociată unei lipse tot mai acute a forței de muncă din cadrul economiei naționale, dar și necesității de majorare a veniturilor reale ale angajaților după ce acestea au fost semnificativ reduse pe parcursul crizei inflaționiste din perioada anterioară.
O altă explicație ține totuși de situația care rămâne a fi dificilă în economie. În ultimii cinci ani, o conjunctură similară, caracterizată printr-o scădere importantă a acumulărilor generate din aplicarea impozitului pe veniturile persoanelor juridice, s-a produs și în 2020, pe fundalul restricțiilor administrative dar și al dificultăților create de criza din sectorul sanitar.
Încasările din aplicarea impozitului pe veniturile persoanelor juridice, prin raportare la situația din 2023, sunt pe un trend descendent pe durata ultimelor 3 luni ale anului curent, începând cu luna martie, după ce acestea au crescut doar marginal în luna februarie cu 2,7%, la o rată mai mică chiar și decât rata anuală a inflației pentru acea lună.
Despre performanța economiei naționale către finele lui 2024 nu pot fi făcute concluzii concludente doar în baza analizei evoluției acestui indicator, totuși, apariția unor indicii despre existența unor probleme cu care se confruntă sectorul real al economiei nu poate fi ignorată.