Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Calitatea vieții în mediul urban și cel rural diferă tot mai mult

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Calitatea vieții în mediul urban și cel rural diferă tot mai mult

Cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană s-au majorat de la 2,8 mii lei în 2019, la 4,2 mii lei în 2023, sau cu 52% pe durata ultimilor 5 ani. În termeni reali, la o rată cumulativă a inflației de 59,3% pentru perioada vizată, această creștere reprezintă în fapt o scădere a nivelului de trai a populației.

Sub aspectul mediilor de trai, populația țării a fost afectată în mod diferit de aceste schimbări. Cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană s-au majorat cu 55% în mediul urban, față de creșterea cu doar 45%, care s-a produs în mediul rural. Astfel, în anul 2023 cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană din mediul rural au reprezentat doar 63% din valoarea acestui indicator din mediul urban, în scădere cu 4 p.p., față de 67%, cât a fost valoarea acestui indicator din anii 2019-2020.

Modificarea structurii cheltuielilor de consum al populației care s-a produs în ultimii 5 ani denotă o schimbare a calității vieții populației țării, dar această schimbare poartă conotații diferite în funcție de mediul de trai. Dacă în mediul urban atestăm o îmbunătățire relativă a calității vieții, manifestată printr-o diminuare, din totalul cheltuielilor de consum a populației, a ponderii cheltuielilor alocate procurării îmbrăcămintei și încălțămintei (cu 1,8 p.p.), a produselor alimentare și băuturilor nealcoolice (cu 1,7 p.p.), și pentru sănătate cu (0,6 p.p.), în favoarea majorării cheltuielilor alocate pentru transport (cu 1,7 p.p.), dar și pentru restaurante și hoteluri (cu 0,9 p.p.), în ceea ce privește mediul rural atestăm o creștere a ponderii cheltuielilor, din volumul total al cheltuielilor de consum a populației, alocate pentru locuință, apă, electricitate și gaze (cu 3 p.p.) și pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice (cu 0,9 p.p.), fapt care s-a realizat din contul redistribuirii cheltuielilor alocate pentru alte destinații.

Datele privind schimbările care s-au produs de-a lungul ultimilor 5 ani a ponderii cheltuielilor populației din mediul rural în cheltuielile populației din mediul urban, pe categorii de cheltuieli, denotă o schimbare cu un înalt impact potențial negativ în viitor. Ponderea cheltuielilor populației rurale în cheltuielile populației urbane, în anul 2023, față de 2019, s-a diminuat considerabil pentru o serie de categorii de cheltuieli, precum transport (-15 p.p.), sănătate (-12 p.p.), educație (-12 p.p), telecomunicații (-9 p.p.), dar și recreere și cultură (-6 p.p.). Astfel, în 2023 populația țării din mediul rural a cheltuit doar 17% din volumul cheltuielilor pe o persoana din mediul urban pentru educație, față de 29% cât a fost în anul 2019; 37% din cheltuielile populației din mediu urban pentru transport, față de 53% în 2019, sau 45% din cheltuielile populației urbane pentru sănătate (57% în 2019). De altfel, în anul 2023, față de 2019, populația din mediul rural a înregistrat o creștere a ponderii în volumul cheltuielilor populației din mediul urban doar pentru cheltuielile pe locuință, apă, electricitate și gaze, și a reușit să-și mențină neschimbat volumul cheltuielilor doar pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice.

 

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.