Un număr de 4.744 de persoane figurau în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în calitate de șomeri la finele luni iunie curent. Această cifră este una nesemnificativă pentru economia țării și ridică semne de îngrijorare privind situația curentă a economiei naționale, or, starea pieței muncii, caracterizată cel mai uzual prin rata șomajului, este un criteriu important care determină evoluțiile în plan economic din perioada următoare. Datele privind numărul șomerilor aflați în evidența agenției de profil nu se pliază complet cu datele privind numărul șomerilor, implicit cu rata șomajului, aceasta din urmă fiind stabilită de către Biroul Național de Statistică în baza unei metodologii proprii, dar pot reprezenta un indiciu important în acest sens. De altfel, datele privind rata șomajului nu sunt încă disponibile pentru trimestrul II al anului curent și din acest motiv nu pot fi cuprinse de această analiză. Revenind la statistica publicată de ANOFM, atrage atenția, așa cum s-a menționat mai sus, numărul mic de șomeri aflați în evidență. Față de datele din anul curent, numărul șomerilor înregistrați de ANOFM din aceeași perioadă a anului 2023 a fost de 2,7 ori mai mare, similar datelor pentru anul 2022.
Mai mult decât atât, numărul șomerilor aflați în evidența ANOFM este în scădere începând cu trimestrul I al anului 2023, de la 22.718 persoane din februarie 2023, la 7.654 persoane în septembrie 2023, după care a crescut nesemnificativ în perioada rece a anului, realitate obișnuită pentru economia țării, dar, chiar și așa, la o rată mult mai mică față de anii precedenți, și, începând cu ianuarie a anului curent, a continuat să scadă rapid.
Alți indicatori care pot fi calculați în baza datelor prezentate de ANOFM, descriu aceeași situație, așa cum este cazul, spre exemplu, al raportului dintre numărul șomerilor și numărul locurilor vacante la sfârșitul unei luni. Astfel, dacă în anul 2022 acest indicator a fost de peste 2 unități (semnificând faptul că la fiecare loc de muncă disponibil, reveneau 2 și mai mulți șomeri) în perioada rece a anului, și la valori inferioare, chiar ușor subunitare, în celelalte luni, în perioada ce a urmat, începând cu anul 2023 acest raport s-a diminuat progresiv. Așa încât, în cursul anului curent valorile acestui raport au fost mereu subunitare, semnificând faptul că numărul locurilor disponibile a fost mereu mai mare decât numărul șomerilor, adică al celor care ar putea ocupa aceste locuri de muncă. Pentru luna iunie curent fiecărui șomer înregistrat i-au revenit mai mult de 2 locuri disponibile.
Situația descrisă, aparent pozitivă, prezintă riscuri semnificative pentru economie. Rata optimă a șomajului, pentru o economie modernă, este de 4-5%. Tot ce este în afara acestor valori prezintă riscuri de ordin social atunci când este mai mare, sau economic, atunci când este mai mică. Riscul asociat unei rate mici a șomajului este cel inflaționist, rezultat din faptul că pentru a angaja personalul necesar derulării unei afaceri, antreprenorii sunt nevoiți să mărească peste ritmul de creștere a productivității muncii, nivelul salarizării.
Deocamdată, conform ultimelor date cunoscute, rata șomajului a fost de 4,4% în primul trimestru al anului curent. Dacă valorile acestui indicator vor coborî sub limita de 3%, așa cum a fost cazul pe durata primelor 3 trimestre ale anului 2022, ne putem aștepta la o înrăutățire a parametrilor politicii monetare.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.