Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul s-a redus cu 13% în primele 6 luni ale anului

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul s-a redus cu 13% în primele 6 luni ale anului

În primele 6 luni ale anului piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul a reprezentat 7,6 mld. lei, în scădere cu 13%, comparativ cu același interval  al anului trecut. O evoluție asemănătoare se atestă și pe piața produselor petroliere comercializate cu ridicata, care s-a redus cu 4%. În ambele cazuri această evoluție se explică prin reducerea prețurilor de comercializare ale produselor petroliere. Volumul produselor petroliere comercializate s-a majorat cu 3% în cazul comerțului cu amănuntul, atingând maximul ultimilor 3 ani, și cu 14% în cazul comerțului cu ridicata.

Numărul operatorilor pe piața produselor petroliere înregistrează în ultimii ani evoluții divergente. În cazul comercializării cu ridicata a produselor petroliere, numărul operatorilor este în creștere. La finele sem. I al anului, numărul titularilor de licențe pentru comercializarea cu ridicata a produselor petroliere a fost de 60 de unități, în creștere cu 3 unități față de situația de acum un an, și cu 26 de unități față de acum 3 ani. Pe piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul, numărul titularilor de licențe este în continuă scădere. La finele perioadei analizate numărul acestora a ajuns să fie de 149 de unități, în scădere cu o unitate față de acum un an, și cu 12 unități față de acum 3 ani. Cea mai însemnată scădere în acest domeniu se atestă în partea ce ține de numărul stațiilor de alimentare cu produse petroliere, care s-a redus cu 41 de unități față de anul trecut și cu 121 de unități comparativ cu situația de acum 3 ani.

Schimbările descrise au dus la creșterea fragmentării pieței de comercializare a produselor petroliere cu ridicată pe durata primelor 6 luni ale anului. Raportat la situația de acum 3 ani, media aritmetică simplă a volumului produselor petroliere comercializate pe fiecare titular de licență s-a redus cu 42% în termeni cantitativi.

Pe piața produselor petroliere comercializate cu amănuntul, valoarea indicatorului calculat ca medie aritmetică simplă a volumului produselor petroliere comercializate pe fiecare titular de licență s-a majorat cu 5,1% față de situația de acum un an, și cu 30,1% față de acum 3 ani în termeni cantitativi.

Creșterea gradului de concentrare a pieței de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu a dus, cel pentru moment, l-a schimbarea comportamentului operatorilor activi pe această piață, care continuă să repete tendințele manifestate anterior. Marja dintre prețul de import al produselor petroliere față de prețul de comercializare cu amănuntul al acestora scade în cazul unor circumstanțe nefavorabile de pe piețele externe, caracterizate prin creșterea prețului de import, și crește în condițiile unor evoluții opuse. Astfel, în cazul benzinei, marja dintre prețul de import și prețul de comercializare către consumatorul final a crescut de la nivelul minim de 21%, înregistrat în luna iulie 2022, la nivelul de 59% în luna iunie curent (valoarea acestui indicator pentru una iunie 2023 a fost de 49%). În această perioadă prețul de import al benzinei se află pe un trend descendent.

În cazul motorinei, acest indicator s-a majorat de la mărimea minimă de 17%, din luna iulie 2022, la 42% în iunie 2024, fiind cu 2 p.p. mai mare față de situația din iunie 2023. Similar situației descrise mai sus, prețului de import al motorinei este pe un trend descendent în toată această perioadă.

În cazul gazului lichefiat, mărimea indicatorului de referință a crescut de la valori negative de (-) 13% din martie 2022, la 34% în iunie curent, fiind totuși cu 1 p.p. inferior față de valoarea înregistrată în iunie 2023. La fel ca și în situația cu celelalte două categorii de produse petroliere, prețul de import al gazului lichefiat se află pentru perioada analizată se află în scădere.

 

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.