Piața asigurărilor a constituit 1,5 mld. lei la finele semestrului unu al anului, fiind emise un număr total de 912,7 mii polițe. Structura riscurilor asigurate, estimate din perspectiva numărului polițelor eliberate, continuă tendințele anilor precedenți caracterizate prin dominarea tot mai accentuată a riscurilor asigurate sub acțiunea unor reglementări impuse de autorități, cum sunt cele de asigurare de răspundere civilă auto sau asigurare de sănătate cu valabilitate în afara țării. Ponderea în total a primelor subscrise aferente acestor tipuri de riscuri s-a majorat la 84% în anul curent față de 80% cât a fost în anul trecut.
Din perspectiva primelor încasate, riscurile aferente exploatării s-au deținerii de autoturisme continuă să dețină cea mai importantă poziție în lista riscurilor asigurate. În totalul primelor subscrise, circa 69% revine primelor aferente asigurării de răspundere civilă auto și asigurării de vehicule terestre (CASCO), fiind, totuși, într-o ușoară scădere comparativ cu anul trecut. De cealaltă parte, primele subscrise pentru asigurările de viață au deținut o pondere de doar 3% din total, fiind, la fel, în scădere față de datele pentru anul 2023.
Valoarea medie a primei subscrise a continuat tendințele de creștere accentuată din ultimii ani. Evoluția costurilor pentru aceste servicii continuă să exercite presiuni pro-inflaționiste în cadrul economiei naționale. Pe durata anilor 2022-2023 valoarea medie a unei prime de asigurare subscrise s-a majorat cu 11 p.p. și, respectiv, cu3 p.p. mai mult față de rata medie a inflației pentru perioadele analizate. În primele 6 luni ale anului curent, creșterea valorii medii a unei prime subscrise a devansat rata inflației cu 10 p.p. Aceste evoluții, totuși, nu pot fi explicate prin creșterea mărimii despăgubirilor s-au îndemnizațiilor acordate. Mărimea medie a daunei achitate, începând cu anul 2022, se află în scădere continuă, de la 14,8 mii lei în 2022, la 14,3 mii li în anul curent.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.