După o perioadă de doi ani de relativă stagnare, creditarea economiei de către sectorul bancar național s-a revigorat în acest an. În primele 10 luni ale anului, băncile comerciale au majorat volumul creditelor noi acordate cu 32% față de perioada similară a anului trecut. În anii 2023 și 2022 volumul creditării, prin raportare la situația din anii precedenți pentru aceeași perioadă, a crescut cu 6% și respectiv 7%.
Cele mai multe credite noi au fost atrase de către persoanele juridice. Volumul creditelor noi oferite acestei categorii de debitori a crescut cu 21% față de datele pentru perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, în volumul total al creditelor noi acordate ponderea creditelor oferite persoanelor juridice a continuat trendul descendent început anul trecut, diminuându-se în anul curent la 67%, față de 73% din 2023 și 75% din 2022, valoarea maximă înregistrată în ultimii 5 ani.
De cealaltă parte, creditarea persoanelor fizice a crescut și mai rapid. Pe lângă creditarea consumului persoanelor fizice, care a continuat să se accelereze în perioada ianuarie-octombrie 2024 într-un ritm chiar și mai mare față de anul trecut, după o evoluție suprimată din ultimii doi ani, s-a majorat substanțial, de aproape 2,4 ori, volumul creditelor noi acordate persoanelor fizice pentru imobile. Aceste evoluții au dus la faptul că creditele oferite persoanelor fizice au influențat cel mai mult creșterea în anul curent a volumului creditelor noi acordate de către băncile comerciale.
Evoluția creditării economiei în anul curent reflectă, parțial, atât politica de creditare a băncilor comerciale, evaluate în baza indicatorului ce ține de rata dobânzii pentru creditele noi acordate, cât și evoluția cererii de credite comerciale din economia națională. În ansamblu, creditarea peroanelor juridice a fost favorizată prin rata nominală a dobânzii pentru creditele noi oferite care a fost pe durata acestui an cu 0,96-1,64 p.p mai mică față de rata dobânzii pentru creditele noi acordate persoanelor fizice (în special datorită ratei dobânzii practicate pentru creditele de consum acordate persoanelor fizice, pe când rata dobânzii pentru creditele persoanelor fizice pentru imobil a continuat să fie cea mai mică pentru creditele oferite de către băncile comerciale). Similar, rata nominală a dobânzii aferente soldurilor creditelor persoanelor juridice a fost mai mică față de valoarea acestui indicator aferent soldului creditelor persoanelor fizice începând cu luna mai a anului, cu valori cuprinse între 0,14-0,43 p.p.
*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.